Vind je ikigai

Sinds mensenheugenis filosoferen we over de redenen van ons bestaan als mensheid. Waarom zijn we hier op aarde? Wat is mijn doel in dit leven? Deze vraagstelling kan je natuurlijk ook op jezelf betrekken. Dit gebeurt vaak wanneer je geen plezier uit het leven kan halen. Dit kan betrekking hebben op je werk, je liefdesleven maar ook op het hele leven zelf.

In dit blog kom je meer te weten over de volgende vragen:

  • Wat is mijn doel in dit leven?
  • Waarom besta ik?
  • Waar vind ik mijn passie?
  • Waarom kan ik niet genieten?
  • Hoe kan ik de sleur en de routine doorbreken?
  • Hoe gooi ik het roer om?

Ben je geïnspireerd om je inspiratie te vinden?

Soms kan je gewoon niet de energie vinden om je bed uit te komen, niet omdat je het de avond ervoor laat hebt gemaakt, maar puur omdat de dagen je niet inspireren. Elke keer hetzelfde liedje, dezelfde gezichten, hetzelfde geklaag en dezelfde file waarin je gefrustreerd raakt. Wanneer dit soort situaties de overhand nemen in je leven en er niets veranderd, dan kan dit slopend zijn. Het zuigt energie en zorgt er onder andere voor dat jij je bed niet uit komt of in een burn-out beland.

Gooi het roer om met een plan van aanpak

Oftewel in oplossingen denken en niet in problemen. We zijn vaak geneigd, wanneer we in een sleur zitten, vastgeroeste routine of negatief denk-of leefpatroon, hiernaar te leven. Niets zit mee en je hoort jezelf in je hoofd zeggen ‘o, dit kan er ook nog wel bij’, of ‘dit kan alleen mij weer overkomen’ alsof het allemaal al niet erg genoeg is. Dit wordt ook wel eens een ‘slachtoffer rol’ genoemd. Niet dat je niet zielig bent of dat het allemaal maar goed is dat deze situaties je overkomen, natuurlijk niet. Maar wat je met een slachtoffer rol bereikt, is dat je jezelf een rol toebedeeld die je dan kan blijven spelen, waardoor je zelf toestemming geeft dat het vervelende patroon zich herhaalt. Probeer dit denkpatroon, oftewel het negatieve stemmetje in je hoofd, tegen te spreken.

Stap 1: Snoer de mond van dat negatieve stemmetje in je hoofd

Op het moment dat je negatief denkt, mag je ervanuit gaan dat de stem die je hoort afkomstig is van onverwerkt trauma uit je leven. We hebben allemaal situaties meegemaakt die een wond of litteken hebben achtergelaten. Accepteer dan dat die stem er is en zeg desnoods hardop als reactie: ‘Wil je lief doen tegen me?! Dit helpt mij niet verder’. Hoe vaker je dit doet, hoe eerder deze stem verdwijnt.

Stap 2: Wat is je ikigai?

Ikigai is een Japans begrip dat staat voor ‘het nut van het leven’. Wat geeft jouw leven zin? Het antwoord daarop is vreugde, plezier en situaties waar je gevoelens van tevredenheid voelt, oftewel geluk. Wanneer we een passie hebben voor iets of iemand, geeft dit meer zin in het leven. Denk maar aan verliefdheid of het gevoel van euforie op het moment dat je iets goeds hebt gedaan, iets hebt gemaakt, gepresteerd of een compliment ontvangt. Schrijf op wat jou gelukkig maakt.

  • Creativiteit kan je gelukkig maken (schilderen, tekenen, zingen, dansen of beeldhouwen)
  • Organiseren (boekhouden, plannen, reisjes uitstippelen of een bucketlist maken)
  • Socialiseren (deelnemen aan discussiegroepen, bijeenkomsten of verenigingen)
  • Sporten (fitnessen, sportverenigingen of deelnemen aan een wandelclub)
  • Wereldverbeteraar (vrijwilligerswerk, goede doelen of dierenasiel)

Stap 3: Waar blik je in uit?

Wanneer je weet wat je leuk vind, heb je al heel wat gewonnen. Zo kan je je passie, hobby of welk naampje je erop wil plakken uitoefenen en ervan genieten. Wanneer je uitblinkt in wat je leuk vind, kan je er zelfs geld mee verdienen. Misschien kan je naast je baan een bedrijfje starten met wat je leuk vind en kijken of je daar in een later stadium volledig je brood mee kunt verdienen!

Stap 4: Tel je zegeningen

Het belangrijkste advies van het plan van aanpak, is toch echt het mooie van het leven te waarderen. Materialistische dingen, mensen om je heen of je bezigheden. Soms gaat dat niet vanzelf en moet je jezelf dat leren. Door dat negatieve stemmetje te bevelen de mond dicht te houden en aan te geven dat je vertrouwt dat alle goed komt. Je vertrouwt in jezelf, je weet dat je gezien en geliefd wordt en het leven bestaat uit een tal van mogelijkheden. Het zal er toe leiden dat je minder stress ervaart en er een gelukkiger gevoel op nahoudt.

Liever in gesprek met een objectief iemand? Benader dan een van onze consulenten op onze website.

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Bewustzijnsverruiming
Bewustzijnsveruiming

Zijn we ons bewust van ons bewustzijn, onderbewuste en onbewuste?...