Karmische lessen

Wie goed doet, goed ontmoet? Of een koekje van eigen deeg? In het leven maken we allemaal verschillende situaties mee, zowel positieve als negatieve. Maar in hoeverre heeft Karma hier mee te maken en wat is dat nu precies? Want vrijwel iedereen heeft wel eens over het woord Karma gehoord.

Karma is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’. Karma wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Dit betekent dat alles wat we doen (actie) een oorzaak vormt, die op een later tijdstip een gevolg heeft. In het boeddhisme wordt de motivatie of bedoeling die achter ons handelen zit als de meest belangrijke factor gezien, omdat deze in feite het karma bepaalt.

Naast mooie vreugdevolle, gelukzalige momenten ervaar je soms ook heftige uitdagingen, confronterende situaties en verdriet. Met als lastigste hoogtepunt de steeds terugkerende patronen. Maar daarnaast zie je de sterren niet als het niet donker zou zijn en zonder de bergtoppen hebben we ook geen dalen..  Dus hoe krijgen we hier inzicht in?

 

We weten allemaal wel wat goed en wat fout is. In traditionele religies staat dit onderwerp uiterst centraal. Neem bijvoorbeeld de tien geboden uit de bijbel. Dit zijn richtlijnen om mensen gedurende hun leven op het rechte pad te houden. Of je nu wel of niet gelovig bent, we weten allemaal wat wel en wat niet de bedoeling is. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden denken we dan maar. Niemand wil bedrogen worden, of een persoon uit je omgeving die tegen je liegt. Toch zijn we allemaal mensen en doen we wel eens wat fout. Perfectie bestaat tenslotte niet, waar Karma dus om de hoek komt kijken.

Karma is er niet om je te straffen, maar om je juist inzicht te verschaffen. Alle positieve ervaringen en inzichten waar je uit kunt putten is je positieve Karma. Deze Karma helpt je om de confronterende karmische uitdagingen die op je pad komen met open vizier tegemoet te treden.

 

Deepak Chopra, een bekend Indiaas schrijver van boeken over spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en Ayurveda beschrijft karma als een kosmische klok waarin alle radartjes in elkaar grijpen. Wat je ook doet, alles wordt weer in balans gebracht. Bij Karma komt ook het geloof in reïncarnatie kijken. Hierbij wordt ervanuit gegaan dat je voorafgaand aan een nieuw leven, je de uitdagingen reeds kent die je wil overwinnen. Maar je hoeft niet in reïncarnatie te geloven om iets met karma te kunnen. Patronen doorbreken is het hoofdprobleem en daar kun je altijd aan werken. Maar niemand heeft gezegd dat dit makkelijk is.

Soms kwets je iemand, terwijl het helemaal niet je intentie is om die persoon pijn te doen. De oorzaak is vaak dat je niet goed weet hoe je met een bepaalde situatie of met je eigen gevoel om moet gaan. Om dit soort patronen te doorbreken, moet je bij jezelf naar binnen kijken en met jezelf geconfronteerd worden. Dit is niet voor iedereen weggelegd, waardoor het ook niet altijd lukt binnen één leven. Het gaat erom hoe jij in het leven staat en in hoeverre jij jezelf de spiegel wilt voorhouden.

 

Een situatie is karmisch op het moment dat het je wat doet, het je helemaal van je stuk brengt, je het liefst wil vluchten of het stoom je uit de oren komt. Trek je dan terug en kijk wat het is. Waarom voel ik mij zo? Heb ik me eerder zo gevoeld? En bij welke situatie was dit.. iets soortgelijks? Dat kan met een persoon te maken hebben, maar ook met een (terugkerende) situatie. Vluchten voor karma lijkt aantrekkelijk, want ja liever geen conflict of gezeur. Kop in ’t zand, doen alsof je neus bloed en hard doorlopen.. Want waar is dat rotgevoel goed voor? Zoom uit. Bekijk je leven als geheel en bedenk wat je wilt leren. Waar je heen wilt. En houd in gedachten dat de mooiste, warmste, meest authentieke mensen de meeste pijn hebben doorvoeld. Daarnaast, Karma neem je mee en draag je bij je. Je trekt er mensen mee aan en stoot ze ermee af. Karma helpt je om voor jezelf te kiezen, het verstevigt je positie in het leven en verrijkt je ziel.

Wordt nog regelmatig het bloed onder je nagels vandaan getrokken? En gaan soms je haren van situaties overeind staan? Ontdek en doorbreek dan je patronen. Vind rust bij jezelf. Dit kan je doen door te mediteren of eens even in stilte met jezelf te gaan zitten. Trek je even terug, laat je emoties toe en laat ze dan los. Geef jezelf even de persoonlijke aandacht die je nodig hebt, gaat alles nog goed? Voel je je gelukkig? Wat gaan we eraan doen? Durf ook op jezelf te vertrouwen en dit gesprek met jezelf aan te gaan. En als je dat even niet kunt is dat ook oké. Onze coaches staan dagelijks klaar om je inzicht te geven.

 

Redactie Dit is mijn Toekomst

 

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Mindfulness
Mindfulness

In plaats van je te laten meeslepen door deze ervaringen, leer je er met vriendelijke nieuwsgierigheid naar te kijken, zonder erop te reageren of je eraan vast te klampen....