De persoonlijkheidsstoornis genaamd narcisme
Soms herken je een narcist gelijk, maar soms ook niet. Iemand kan narcistische trekjes hebben maar geen narcist zijn. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is daarom maar moeilijk te herkennen. Weet je het van jezelf of ken je een narcist? Dan is een gesprek met een psycholoog of therapeut een eventuele oplossing. Maar wanneer schakel je deze hulp in?
Wat is narcisme?
Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zich vaak ontvouwt in een bepaald gedrag. De narcist vindt zichzelf vaak heel belangrijk, vertoont egoïstisch en vaak dominant gedrag. De narcist is vaak iemand die barst van de ideeën, ambitie en iedereen moet daarvoor wijken. Dit gaat vaak gecombineerd met empathie loze reacties, manipulatie en zelfmedelijden. Het grote nadeel is alleen dat de narcist zich vaak niet in zijn of haar narcisme herkent, omdat ze uiteraard beter zijn dan de rest. Het is daarom maar een moeilijke ‘ziekte’ om een diagnose te stellen. Uit onderzoek is wel gebleken dat narcisme vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.
Wat heeft narcisme veroorzaakt?
Helaas kunnen we nog geen exacte reden aanwijzen die de persoonlijkheidsstoornis heeft veroorzaakt. Er zijn diverse situaties die van toepassing kunnen zijn: dat de stoornis biologisch is bepaald of te herleiden is uit ouderschap/opvoeding of familie. Maar vormen van trauma kunnen ook narcisme opleveren.
Vormen van narcisme
Bij de ontmoeting van een narcist is deze vaak te herkennen aan de erg vriendelijke houding en het charmante voorkomen. Maar van binnen voelen zij zich vaak bang, houden ze woede vast en kunnen ze dit agressief uiten. Een narcist kan een voorkeurs behandeling willen verwachten van de buitenwereld, zich beter willen voelen dan de rest, wat vaak ten kosten gaat van een ander.
Een narcist kan arrogant zijn of overkomen en schaamt zich er niet voor. De narcist gaat vaak een confrontatie of conflict niet uit de weg en zal voor de buitenwereld een hoop zelfvertrouwen uitstralen. Het kan zich ook uiten door in de spotlight te willen staan en een hoop noten op de zang te hebben. Maar vaak weten ze dit te verbloemen met hun charmante aanpak. Bij thuiskomst kan de narcist als een blad omslaan, zonder reden of aanleiding. Ze zien er vaak over het algemeen goed en verzorgd uit en hebben hun praatje klaar om de juiste indruk achter te laten voor de waardering en het aanzien van de buitenwereld. Maar wanneer weet je nu of het zo is?
Je bent een narcist als je de onderstaande symptomen kan aanvinken.
- Je zet jezelf graag op een voetstuk. Je vind jezelf belangrijk en hebt heel veel mensen succesvoller gemaakt. Je speelt een belangrijke rol.
- Je doet er alles aan om je grenzeloze succes te behalen, waar matrialisme, macht, uiterlijk vertoon en het beste van het beste met de scepter zwaait.
- Je bent er heilig van overtuigd dat niemand zo uniek en bijzonder is als jij en niemand je kan evenaren. Je voelt je alleen begrepen door mensen met een hogere status of aanzien
- Je hebt een enorme behoefte aan het middelpunt van de aandacht
- Je denkt dat niets ernstigs je zal overkomen en je je overal uit red
- Je buit andere mensen of haalt ze naar beneden om verder te komen naar jouw dromen en doelen en je beter te voelen
- Bezit geen empathisch vermogen
- Gevoelens van jaloezie zijn je niet onbekend en je denkt dat niemand je iets gunt
Een HSP’er beleeft de wereld namelijk veel intenser dan gemiddeld. Zij hebben een fijner afgesteld zenuwstelsel, die tot aan de kleine details waarneemt. ...